måndag 19 september 2011

Snabbmat

Behövde slänga i mig något lite snabbt av rester i kylskåpet för att hinna äta något litet i lagom tid innan träningen. Resultatet blev förvånandsvärt gott!

Tog gårdagens tomatröra som blivit över och hällde på rårispasta. Toppade detta med en del valnötter, lite hirsflingor, lite solrosfrön och några solrosskott. Gott gotti gott gott!


Den friska tomatsåsen:
3 dl asiatisk grönsakswookmix kokas
Skiva 1 tomat och 1/2 lök.
Blanda i 1 dl turkisk yoghurt, 0,5 dl tomatkross, 1/2 krm riven torkad chili.
Mixa ihop allt! Denna kan njutas både varm och kall.

Underbara bönburgare med coleslaw

I fredags gjorde jag bästa bönburgarna någonsin. Verkar som att genom att byta ut vetemjöl mot annat mjöl kan man få både mycket mer smak och mer fluffighet i burgarna.

Recept bönburgare
1 burk kidneybönor
1/2 burk kikärtor
0,5-1 lök
1-2 tsk chiafrön
ca 2-3 dl mjöl (jag tog mjöl från hirs, valnötter och quinoa)
Salt, svartpeppar, chilipeppar, tabasco och kryddor av det slaget

Mixa ihop bönorna med finhackad lök, chiafrön och kryddor till en smet. Blanda i mjöl tills den fått en konsistens där den är lätt att arbeta med utan att kladda så det känns lätt att forma biffar som ska vara ganska kompakta men ändå rätt fluffiga.
Stek biffarna i en hel del olja tills de blir bruna och fina, några minuter på varje sida.

Serveras med fördel med klyftpotatis, sallad och coleslaw.

Recept coleslaw (obs! vet inte vilka exakta proportioner jag använde):
ca 4 dl strimplad vitkål
1 riven morot
1-2 dl creme fraiche
3-4 msk kung markattas dijonsenap (den innehåller äppelcidervinäger istället för vanlig vinäger och är därför ok till skillnad från de flesta dijonsenapsmärken)
salt och peppar och vad du känner för att ha i

onsdag 14 september 2011

Pannkakorna blir raggmunkar

Hade en liten stund över innan yogan så tänkte att jag lika gärna kunde ställa mig och fixa lite pannkakor till morgondagens frukost då de tog slut imorse. De har verkligen blivit en viktig del av min frukost, underbara pannkakor! (Du hittar receptet här)

Råkade dock upptäcka att jag hade slut på zucchini efter gårdagens paj (vars deg tyvärr blev misslyckad så väntar med att uppdatera er om hur man gör paj). Så jag fick improvisera. Genom att byta ut zucchini mot riven potatis (lite mer än zucchinin) så fick jag hux flux raggmunkar. Jättegott!

Tror det här receptet går att mixtra med rätt mycket då man kan använda olika sorters mjöl och stoppa i olika grönsaker och kryddningar. Pröva verkligen detta!

måndag 12 september 2011

Fas 2

Som jag nämnde lite kort i tidigare inlägg har jag nu gått in i fas 2 av min candida-kur. Det innebär dels att jag håller på att gå mot slutet av min detox, bara några piller kvar nu. Det innebär också att jag igen får äta vissa saker, jippie! Förutom det ska jag nu börja äta mer svampdödande för att verkligen bli av med candidan samtidigt som jag stärker kroppen ytterligare.

Så vad får jag åter igen äta nu? (Efter ca 3 veckor i steg 1)

  • Frukt och bär med lågt sockerinnehåll (äpplen, päron, grapfrukt och de flesta bär) men fortfarande i små doser, 2-3 gånger i veckan.
  • Bönor i den mån det känns ok för din mage, ta det lite lugnt om du inte är van vid att äta mycket bönor eller om du märker att du reagerar på det
  • Vissa grönsaker och rotfrukter med högt kolhydratinnehåll: potatis, sötpotatis, majs, morötter, betor (som rödbetor, gulbetor etc.) och palsternacka. Med andra ord en hel del rotfrukter samt majs.
  • Naturell yoghurt (utan socker förstås) kan ätas i mindre mängder
  • Små mängder av viss ost, gjord av får- och getmjölk (ex. fetaost och getost) samt lättare ost som mozzarella och schweizisk ost (inte lagrad mer än max 6 månader). Undvik ostar som är vällagrade och har hög fetthalt samt mögelostar. Försök hitta en ost som är så naturlig som möjligt (väldigt lite tillsatser).
Du bör även börja äta mycket av naturligt svampdödande mat eller ta tillskott som fungerar mot detta.
Bra mat är aloe vera, valnötter, kokosolja, nejlika, vitlök, grapefruktfrön, olivolja, oreganoolja, yoghurt med levande bakteriekultur (probiotika), äppelcidervinäger. Finns säkert många fler, sök dig fram till vad som passar dig.

Lycka till!

En kort utvärdering av fas 1: var riktigt jobbigt först innan jag och kroppen vande mig men sedan fick jag mer energi, mer fokus och mer ork till att ta tag i saker och ting. Har börjat träna regelbundet och gå morgonpromenader vilket har gjort tillsammans med maten att jag gått ner runt 1 kilo i veckan, en bieffekt jag inte hade räknat med men som jag inte klagar på. Andra säger även att jag ser friskare ut, att min hud fått ett nytt lyster och att jag faktiskt blivit gladare. Ler mer mot främligare på stan nu :)

Pizza crust

Idag blev det pizzaverkstad. Att baka pizzadeg som i vanliga fall bara består av vetemjöl, jäst och olivolja kändes som en stor utmaning. Men inget är alltför svårt! Google is your friend.

Jag hittade detta recept som jag modifierade lite grann: http://grainfreefoodie.blogspot.com/2009/09/hazelnut-pizza-crust.html

Såhär gjorde jag Knaprig pizzadeg: (lagom till ca 2 portioner)


2 ägg
5 dl mjöl (tog 1,5 dl hasselnötter, 1,5 dl mandel, 1 dl hirs och 1 dl kikärtsmjöl. Standardreceptet sa bara hasselnötsmjöl men jag kände för att bli lite galen, släng i vad du vill!)
2 tsk olivolja
1 tsk salt
Ev. torkade örter som oregano och basilika

Vispa upp äggen. Häll i mjöl, olivolja och salt och rör ihop tills det blir en inte alltför kletig deg. Behöver du extra mjöl, rör i lite i taget.
Förgrädda på 250 grader tills den blivit lite brun, ca 10 minuter.
Släng på vad du vill ha på din pizza. Jag valde hemmagjord tomatsås, zucchini, gul och röd paprika, rödlök, ruccola och mozzarellaost (vilket är ok i fas 2).
Grädda ytterligare ca 10 minuter.
Njut!

Sockersugen? Testa denna paj!

Var på en liten drinktillställning i fredags och tänkte att något snacks måste man ha. Då jag nu går in i fas 2 av min candida-kur får jag äntligen äta frukt och bär vilket resulterade i små underbara pajer. Dom försvann så fort att jag inte hann ta kort på dom men här kommer iaf receptet:

Hallon och blåbärspaj (rawfood style)
0,5 dl hasselnötter
4 dadlar (jag hade torkade från kung markatta)
8 droppar stevia (för att göra det lite sötare)
ca 2 dl hallon och blåbärsmix

Detta blir ca 3 små pajer.
Mixa nötterna tills de finfördelats.
Mixa även i dadlar, droppa i stevia, rör om.
Tryck ut degen i formar och fyll sedan med hallon och blåbär.
Njut! Jag lovar, det är supergott! Och mycket nyttigare än vanlig paj så jag unnade mig två :P

tisdag 6 september 2011

Pumpasoppa

Idag blev det pumpasoppa till lunch. Har aldrig gjort det själv och inte ätit det på många år så det var intressant.


Recept (till 4 personer):
1 kg pumpa
2 gula lökar
1/2 silverlök (valfritt)
2 vitlöksklyftor
0,5 liter buljong (vatten+buljonpulver/tärning utan jäst och socker)
pumpafrön från pumpan
1/2 chilifrukt alternativt lite torkad chili, timjan och muskot

Skär av skal och kärna ur pumpan och tärna den. Fräs hackad lök och vitlök tills den är mjuk. Häll i pumpan och fräs några minuter. Häll på vatten och buljong samt kryddor och låt koka tills dessa att pumpan är mjuk, ca 15 minuter. Mixa och smaka av med salt, eventuellt mer av kryddor du gillar och ev. äppelcidervinäger.
Fräs pumpafrön i lite olja och mycket salt och toppa soppan med.

Nom nom!

måndag 5 september 2011

Pannkakor utan socker, ägg, mjölk eller vetemjöl

Idag blev det annorlunda pannkakor på menyn. Känslan blev lite som en blandning mellan american pancakes och enkla kakor.

Mjöl kan du antingen köpa färdigt eller mixa själv. Till dessa pannkakor tog jag ungefär hälften hirsmjöl, 1/4 mandelmjöl och 1/4 quinoamjöl.


Recept:
4,8 dl mjöl av slag, gärna 1/2 hirs och 1/4 av någon nöt
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vanilj
1,2 dl riven zucchini (avrunnen)
2 tsk chiafrön
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk (förslagsvis mandelmjölk eller cashewmjölk du lätt gör själv)

Blanda torra ingredienser och rör ihop med zucchini.
Häll chiafrön i vatten och låt stå minst 2 minuter.
Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med mjölken. Om du får äta socker rekommenderar jag att du har i lite av antingen lönnsirap eller råsocker.
Låt gärna smeten stå i kylen en stund!
Stek bitar som är ca 0,5 dl smet och som blir ca 1 cm tjocka på låg-medel värme tills de blir lätta att vända och får en fin brun yta. Vänd och stek tills de är klara. Njut!


Dagens snilleblixt

Idag var jag lite sur över att det inte finns fler sorters mjöl i affären. Vill gärna ha rårismjöl, kikärtsmjöl och bovetemjöl. Men sen kom jag på en snilleblixt- allt blir mjöl om man mixar det tillräckligt mycket!

Så vad jag gjorde var helt enkelt att hälla i vad jag ville göra mjöl på i blendern och köra ett tag tills det blev mjöl. Funkar med hirs, quinoa, alla möjliga sorters nötter... Testa dig fram!

Ikväll blir det pannkakor :) (rapport kommer)

söndag 4 september 2011

Linsbiffar

Ikväll kände jag mig lite inspirerad så det fick bli ytterligare en ny rätt. Denna gång linsbiffar med råris, tomatsås och machesallad. Även mamma och pappa tyckte det var mumsigt!

Recept (ca proportioner för jag kör alltid på känn):
1,5 dl okokta gröna linser
1 dl valnötter
1/2 röd och 1 gul lök
Lite gul och röd paprika ca en halv sammanlagt.
1/2 dl hirsflingor
Rosmarin, dill, chilipeppar, salt

Koka gröna linser.
Mixa valnötter, lök, paprika och kryddor till en smet.
Kör sedan ner linserna och kör tills det är väl blandat.
Forma till små biffar och stek på medelhög värme några minuter per sida.

Biffarna blir väldigt mjuka, inte mycket konsistens men väldigt goda.
Published with Blogger-droid v1.7.4

fredag 2 september 2011

Sushi

Upptäckte att Kung Markattas råris var mycket bättre och mjukare än det andra jag ätit. Så varför inte göra lite candidavänlig sushi?

Kokade råris i extra mängd vatten lite längre för att få det riktigt klibbigt. Rörde sedan runt ordentligt och hällde i ca 2 matskedar äppelcidervinäger. Sedan är det bara att lägga ut noriblad, ta på ris och rulla in grönsaker. Jag använde avocado, gurka, zucchini, purjolök och gröna linser utblandade med "fejkparmesan" (mixade pumpafrön med salt). Toppa om du vill med lite sesamfrön.

Istället för att doppa i soya kan du blanda ut lite olivolja med chili och salt. Vet inte om wasabi är ok, annars är pepparrot ett alternativ. Gott gott!

(Hade en fin bild men den vägrade bifogas)
Published with Blogger-droid v1.7.4